top of page
  • Writer's pictureRiikka Tanner

Tuukka Murto: Tekoälyn evoluutiosta tekoälyn revoluutioon

Tekoälyn kehityksessä on tapahtunut valtavia muutoksia lyhyessä ajassa ja olemme saaneet nähdä ensimmäisiä väläyksiä siitä, mihin generatiivinen AI pystyy. Tämä jakso avaa tekoälykehityksen tärkeimmät kysymykset juuri nyt.



Johdon agendalla podcastissa puhutaan johtamisen ajankohtaisista ilmiöistä ja muutosvoimista. Tänä vuonna agendalle on vahvasti noussut tekoäly erityisesti generatiivisen AI:n ympärille syntyneen hypen myötä. Mitä liiketoiminnan johtajien pitäisi tästä kaikesta ymmärtää ja miten aiheeseen pitäisi organisaatiossa tarttua? Näihin kahteen kysymykseen haemme vastauksia yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Syksyn ensimmäisessä jaksossa studiossa vieraana on Luoto Companyn CTO Tuukka Murto.


Suurin osa meidän nykyisin hyödyntämästä digitaalisesta teknologiasta ja mobiililaitteista on syntynyt käytännössä viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Tekoälyn kehitystä on kuitenkin tehty aktiivisesti aina 1940-50 luvulta lähtien. Moni teknologia joutuukin odottamaan kehityksessään toisen teknologian kehittymistä. Tekoälyn kohdalla ratkaisevaksi muuttujaksi on muodostunut prosessorien laskentateho.

“Tässä viimeisten vuosien tekoälyn hurjassa kehityksessä ja nimenomaan generatiivisen tekoälyn tulossa aivan keskeisessä roolissa on prosessointikapasiteetin kasvu. Näiden mallien kehitys nojaa käytännössä siihen, että mitä enemmän dataa ja mitä enemmän prosessointitehoa tekoälymallin kehitysvaiheeseen eli mallin opetusvaiheeseen pystytään investoimaan, sen älykkäämpiä näistä malleista tulee.” Murto kuvailee.

“Tämä on tärkeä huomio myös siitä näkökulmasta, kun arvioidaan tekoälyn kehitystä ja sen mahdollistamaa muutosta tulevaisuudessa. Toistaiseksi näyttää siltä, että mitään saturaatiopistettä ei ole saavutettu, vaan mallit oppivat yksinkertaisesti koko ajan fiksummiksi sitä mukaa kun kapasiteettia voidaan lisätä. Tämä on luonnollisesti näkynyt valtavana prosessorikehitysbuumina, joka on saanut aikaan globaalin pulan niistä GPU siruista, joita laskennassa käytetään.” Murto jatkaa.



Kehityksen nopeus yllätti ja yllättää edelleen


Tänä syksynä Nordic Business Forumissa vieraillut Mo Gawdat, Google X:n entinen liiketoimintajohtaja asetti puheenvuorossaan tekoälyn nykyisen älykkyyden kontekstiin.


ChatGPT-4 mallin älykkyysosamäärä on 155, toisin sanoen sama kuin Elon Muskin ja lähes yhtä hyvä kuin Einsteinin (ÄO 160). Hänen kysymyksensä yleisölle kuuluikin; mitä tapahtuu siinä vaiheessa, kun ihminen ei olekaan enää älykkäin toimija huoneessa? Tällä kehitysvauhdilla on mahdollista, että tekoälyn älykkyys kasvaa yli kymmenkertaiseksi verrattuna keskivertoihmiseen.


Tuukka Murto korostaa podcast jaksossa samaa teemaa - tekoälykehityksen eksponentiaalinen vauhti on yllättänyt sekä meidät, että tekoälytutkijat. Tosiasia on, että kukaan ei vielä tiedä, onko tekoälyn kehitykselle rajoja. Se, mikä on selvää, on että muutos tulee olemaan vähintään vastaavaa kokoluokkaa kuin internetin tai mobiiliteknologian tulo markkinoille. Erotuksena näihin kahteen aikaisempaan teknologiatransformaatioon tulee olemaan teknologian adoptiovauhti. Jos internetin läpimurto vei käytännössä 5–10 vuotta ja mobiiliteknologian 3–5 vuotta, on todennäköistä, että tekoälyn läpimurto tapahtuu vain muutamassa vuodessa.


Tekoälyn kehityksessä on tapahtunut valtavia muutoksia lyhyessä ajassa ja olemme saaneet nähdä ensimmäisiä väläyksiä siitä, mihin generatiivinen AI pystyy. Tämä jakso avaa tekoälykehityksen tärkeimpiä kysymyksiä ja tulevaisuuden suuntaa. Jakson voit kuunnella SoundCloudissa, Spotifyssa tai omalla suosikkialustallasi🎧







 

Tämä podcast jakso on tuotettu yhteistyössä Luoto Companyn kanssa. Luoto Company on oikeudenmukainen digitalisaation palveluyhtiö, jonka pääomistajia ovat sen kokeneet ammattilaiset. Luotoon voit tutustua osoitteessa luotocompany.fi


 Tilaa Johdon agendalla uutiskirje

Kiitos tilauksesta!

bottom of page